Om internalisering

Detta är en serie om depression. I serien talar vi om hur vi tänker om depression, vad som är vetenskaplig efterforskad, och möjliga lösningar till det vitt utspridda, moderna fenomenet. I den här delen fokuserar vi på internalisering.

För att skriva om Koranen, vetenskapsmän och upplevelser av deprimerade världen över;

             ”Depression är en naturlig reaktion till en onaturlig situation.”

Depression är känslan av att du sitter fast. I dig själv, i tid, i lidandet du känner av konstant. När du är deprimerad känns det som om du inte kan komma ifrån ut ur ditt eget huvud; allting roterar runt din smärta; du kan inte föreställa dig framtid eller mening; allting verkar hopplöst och värdelöst.

Ordet ”depression” är, på många sätt, fel. Det torde kallas “frånkoppling”, för det är vad depression handlar om: koppling från oss själva, från människorna runt oss, och från natur. En antidepressiv är inte ett litet piller du kan svälja för att göra allting bättre. Det är allting och alla som hjälper dig känna dig kopplad till stunden. En stor del av tiden är vi tyvärr inte det. (Konstant trådlös uppkoppling räknas inte som en värdefull koppling.)

Jag kan inte ge er en engångshit, en-passar-alla sorts lösning. Men jag kan ge er det här:

När depression lyfter, känner du att du kan planera igen; när du kan känna av en framtid, vet du att molnen lyfter. När vi väl kopplar oss själva till någonting inom oss, inom andra och i natur igen känner vi oss omedelbart bättre.

Vi behöver inga mirakel. Vi behöver bara kopplingar.

Jag, jag, jag

Vi kan se upp till fyra tusen reklamer per dag (och det är siffror från fyra år tillbaka, så de kan ha stigit ytterligare). Marknadsföring har en enda uppgift: att fånga din uppmärksamhet tillräckligt länge för att övertyga dig om att du behöver precis den här produkten. Sällan trängs det meddelandet rakt i ansiktet på dig.

Istället använder marknadsföring undermedvetna meddelanden och diskuterar aktivt med ditt undermedvetna genom granna färger och snärtiga bilder (vi talar mer om materialism senare).

Överallt runt oss tutar samma meddelande: du kan göra vad du vill. Du är en klippa, du är en ö. Var den bästa du kan vara. Kör ditt race. #selflove

Varför säger vi inte vi?

Kossan

När kemiska antidepressiva läkemedel marknadsfördes i Kambodja försvann ordet ”antidepressiv” någonstans under översättningen mellan engelska och khmer. Den sydafrikanske psykiatern Dr. Derek Summerfield undrade varför drogerna sålde så uselt i Kambodja, och reste dit för att undersöka saken. Han förklarade för kambodjanerna att depression är en som en sorg du inte kan släppa.

Konceptet var inte obekant för dem. Kambodjanerna kände igen någonting liknande, men de behövde ingen kemisk hjälp. De hade redan en lösning.

En bonde hade förlorat sitt ben till en gömd landmina under en dag på risfältet. Han fick ett protetiskt ben anpassat och lärde sig gå igen. Han återhämtar sig dock inte till fullo utan känner ångest om sin framtid. Så småningom förlorar han lusten att fortsätta. Då sätter hans läkare och grannar sig ner för att lyssna och tala med honom.

Det visar sig att livet som risbonde är för krävande även med ett protetiskt ben, och att bonden inte var kapabel att arbeta genom smärtan. Det gjorde honom olycklig och orolig och fick honom att vilja ge upp.

Lösningen var underbart enkel. Alla hans grannar hjälpte till, köpte en ko, och hupsfaddiralla var mannen en mejeribonde istället; han kunde använda många av sina bekanta egenskaper, men utan samma fysiska ansträngning och de traumatiska minnena av att skadas i fälten. Hans depression gick helt enkelt om.

Kon var ett antidepressivt medel, och hon gjorde under.

Egot

Skillnaden mellan västerländska och asiatiska kulturer är kännbar i depressionsfall. Studier har visat att det korrelerar med en kulturell syn på ego, på jaget.

Ifall du har en bild på en person som talar till en folkmassa, och visar den bilden för en grupp västerlänningar och frågar vad de ser, kommer de förmodligen att beskriva personen framför gruppen först. Men ifall du frågar en grupp förbipasserande kinesiska turister samma fråga med samma bild, kommer de förmodligen att beskriva folkmassan först.

Brett Ford, tillsammans med sina kolleger Maya Tamir och Iris Mauss, har genomfört forskning runt ifall det är möjligt att medvetet försöka göra sig själv lyckligare. Det visade sig att experimentet fungerade i Ryssland, Japan och Taiwan, medan det misslyckades totalt i USA.

I väst har vi en mer individualistisk livssyn. Vad gäller ovannämnda studie betyder det att amerikanerna sökte lycka för sig själva. Men ifall du söker lycka i Ryssland, till exempel, försöker du göra omständigheterna bättre för människorna runt dig.

Individualism korrelerar till en viss punkt med kapitalism. Allt eftersom konsumentkulturens utveckling sedan åttiotalet har också mängden deprimerade och ångestfyllda ökat; kemiska antidepressiva medel äts mer och mer; till och med digitaliseringen korrelerar direkt med samma siffror.

Det är inte teknologin som är boven, utan snarare en faktor av många som hjälpt till att bygga den oändliga mängd mentalt skräp som fyller vår vardag. Procenten deprimerade ökade stadigt under nittiotalet; problemet fanns redan där. Det kan vi inte skylla på teknologi. När Internet blev en del av vår vardag påminde den väldigt mycket om det vi förlorat; status, online vänner, kopplingar.

Liksom kemiska antidepressiva medel försöker vår kultur få oss att söka en lösning inom oss själva som bara vi kan finna och som vi inte behöver extern hjälp med.

Det gör oss väldigt ensamma. Nej, stryk det – vi gör oss väldigt ensamma.

Ensamhetsepidemin

Vad depression gör så väl är att den får oss att känna oss ensamma i världen med våra problem. Och detta handlar inte bara om oss som privatpersoner, utan som arbetare också. Efter allt prat om personlighetstest, om extraversion och introversion, kombinerat med ett kvickt ändrande arbetslandskap och globalisering av arbete, är det inte underligt att vi känner oss osäkra.

Arbetslandskapet har drastiskt förändrats de senaste årtionden, och det fortsätter förändras ytterligare, vilket nödvändigtvis inte är en dålig sak. En stor del av de arbetstitlar och -strukturer vi känner till uppkom efter andra världskriget, och jag tror att vi alla kan vara överens om att samhället utvecklats sedan dess.

När arbetarfacket föreslog lediga veckoslut skrattade man åt dem. När kvinnor ville arbeta och äga materiell egendom, skrattade man åt dem. Social förändring kommer långsamt, men den kommer, ifall man kämpar för den.

Problemet med det moderna arbetslandskapet är att det ännu är i ett stapplande första stadie av utveckling. Det är väldigt splittrat, och rätt så ostadigt. Ostadighet är döden (inte för att låta dyster, men så är det). Vi spenderar också allt mer tid på jobbet, utan märkbar belöning. Längre arbetsdagar kombineras med ett allt snabbare tempo och mer krävande arbetsförhållanden.

Ifall depression är omöjligheten att se en konstruktiv, långvarig arbetskarriär, är det förvånande att inte fler av oss faller ner på marken oförmögna att röra oss av ren hopplöshet.

Vilket arbete som helst duger inte heller. Jag riskerar att låta förfärligt millenial, men jag förväntar mig absolut att finna betalt arbete som jag på någon nivå njuter av. Det är omöjligt att förvänta sig att alltid ha kul på jobbet, men på grund av den stora del av våra liv vi spenderar arbetande, måste vi finna åtminstone några aspekter av arbetet meningsfullt.

Michael Marmot har skrivit en hel del om vikten av mening under arbete. I en intervju med Johann Hari sade han

             ”… [den värsta sortens stress att uthärda på jobbet] är monoton, tråkig, själkrossande; [där] de dör lite varje dag de kommer på jobb, för deras jobb rör ingen del av dem som är dem.”

För att något ska vara meningsfullt måste det ge oss en känsla av ändamål; att vi gör någonting inte bara för oss själva, utan för andra. Det är kritiskt att minnas, speciellt när vi träffar människor med lågavlönade arbeten. Vanlig mänsklig anständighet, att titta dem i ögonen och se personen och inte arbetsetiketten, att tacka dem för vad de gör är det minsta du kan göra för en annan människas välmåendes skull.

För att vi ska finna lycka i vårt arbete måste vi känna att vi spelar roll, ens en liten en, och att vi är värderade på vår arbetsplats.

Slutsats

När jag arbetade i en bar i tropisk hetta fick jag och mina kolleger konstant höra ”nej” när vi frågade efter luftkonditionering. Eller en bordsfläkt. Hettan påverkade allt från små detaljer till oumbärliga delar. Internet kraschade och kylskåpen var överhettade. Vi bad om en fungerande ismaskin. Vi kände oss små, obetydliga och utan värde.

Gång på gång fick vi höra ”nej”, trots att dessa små önskningar lätta skulle ha förbättrat vår arbetsmiljö. Nå, en försämrad arbetskvalitet och -insats följde fort.

Efter en tid kändes det hopplöst att säga något. Jag kände mig inte bekväm på jobbet, jag såg ingen poäng med att gå dit. Lönen motsvarade inte insatsen och ansträngningen arbetet krävde av min kropp och mitt huvud. Jag slutade uttrycka min oro för arbetsplatsen och min egen hälsa för mina arbetskamrater.

Men jag stannade kvar, för jag såg ingen poäng med att gå någon annanstans. Fattigdom är tamburen till depression. Och att trampa vidare i det träsk som är ekonomisk ostadighet kan tvinga den starkaste personen att ge efter till hopplöshet.

XOXO

Dementi:

Ifall du lidit av depression, ännu gör det, eller känner någon som gör det, eller bara vill känna dig mer anknuten till dig själv och världen, läs ”Lost Connections” av Johann Hari. Allt jag skriver i den här serien härstammar antingen från mina personliga upplevelser eller från med hans oklanderliga efterforskning i sin fina bok. Vi har tur nog att ha så dedikerade människor som honom bland oss. Boken är definitivt värd din tid. Snälla läs den.

Du kan hitta hans bok på hans webbsida eller i din lokala bokaffär (online shopping avger mycket koldioxid, och det är toppen att understöda andra businessmän än Jeff Bezos). Än så länge finns boken endast på engelska.

Ifall du vill ta snabbkursen i kopplingar, se den fascinerande intervjun med Hari av Matt D’Avella. Matt gör noggrant arbete på sin reklamfria kanal.

Kommentarer och frågor är välkomnade och uppmuntrade.

2 thoughts on “Om internalisering

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.