Jag ♡ Minimalism

Då jag för några år sedan först hörde talas om minimalism, tyckte jag det lät kallt och sterilt. Framför mig såg jag kliniskt rena, blanka ytor och stela korridorer där varje rörelse ekade. Människor behöver mjukhet och värme, ansåg jag, och bestämde mig för att inte tänka desto mera på den saken.

Som många andra ägnade jag mina år som ung vuxen åt att pröva mig fram. Efter en färggrann kavalkad av stereotyper och arbeten fyllde jag plötsligt 25, och märkte att jag var trött. Inte trött som i för kort nattsömn, utan trött som i vara för uttöjd.

Vår omgivning är stökig. Tack vare läsplattor, Wi-fi och Instagram är vi konstant nåbara och inpluggade. Det dånar stimuli tätt inpå alla våra sinnen. Överbelastning är ett ständigt hot. Ett modernt hot, i och för sig, men ändå. Burnout kan räknas som en underkategori till depression, skriver Erkki Ilometsä på Statistikcentralens webbsida.

Jag ville inte längre känna mig så utmattad av min omgivning. Einstein definierade galenskap som att “göra samma sak om och om igen och hoppas på olika resultat”. I vetenskapens namn måste jag därmed pröva på något nytt.

Vad är minimalism?

Minimalism är en filosofi, ett levnadssätt och en estetik. Essänsen bakom fenomenet är att skala bort allt för dig överflödigt, med målet att du som person kan leva och existera mer större avsikt. Klyschan less is more flyter på ytan till vår diskussionsdamm.

Det handlar inte om att det skulle hända färre saker i ditt liv, eller att du skulle måste lämna bort sådant som ger dig glädje. Det handlar om att fatta medvetna, eftertänksamma beslut;

Varför uppför jag mig på ett visst sätt? Varför fattar jag de besluten jag gör? Finns det något jag kan förbättra eller påverka, och om jag inte kan det, måste jag alls sätta tid på det?

nybörjarguide

Tvivelaktigt medvetande

En stor del av internet går åt till marknadsföring. Det är den osynliga drivkraften bakom maskineriet, den mörka materia som uppfyller hela rymden. Som små digitala ekorrar samlar cookies upp alla spår av nötter du lämnar efter dig så fort du rör dig online.

Hur mycket skräppost dimpar inte ner i din inbox dagligen? Hur många läskigt väl skräddarsydda reklamer ser du inte så fort du rör dig online?

Väldigt mycket, misstänker jag.

Varför?

Det du ser, det vill du ha.

Vi är programmerade till att vilja ha mer, inte för att vi känner ett egentligt behov, utan för att vi har möjlighet till det. Nyckelorden för modern konsumerism är medvetenhet och uppmärksamhet. Dessa två levnadsvillkor dikterar vår vardag, om inte hela vår existens.

Det dyrbaraste som finns på marknaden just nu, vilken marknad som helst, är konsumentens uppmärksamhet. Utbudet är enormt – globalt – och konsumenten har möjlighet att göra all forskning online. Kunskap och information utbyts snabbt. Vår moderna existens är en snabb dialog mellan oss, våra sinnen, och vår omgivning.

Vi är betingade till att vilja ha, oberoende av vad vi har. Vi vill ha mera. Sex and the City, Ikea, Wish, reklamer på sociala media, stereotyper och förväntningar om uppförande har alla bidragit till att måla upp en idealisk bild av den vita kaninen vi desperat försöker fånga i hopp om… Ja, i hopp om vad?

I hopp om att bli lycklig (helst också rik, smal och avundsvärd); att bli fulländad, definierad, upplyft.

Detta är en illusion som måste krossas.

Modern girighet är vårdslös och självisk. Konsumerism frodas eftersom det är så lätt att köpa och sälja. Kombinera det med den tvångsmässiga marknadsföring som sipprar in i våra privatliv via våra telefoner och datorer och tadaa! – vi har ett problem.

Problemet är att vår definition av lycka är sned. Det känns lättare att mäta framgång och lycka i materialism istället för känslor och upplevelser, vilket troligen beror på att det är svårare (om inte omöjligt) att värdesätta det som berör en inuti.

Man börjar tro på vad som helst, bara man hör det tillräckligt ofta.

Faktum består att vi som konsumenter borde bli mer uppmärksamma på hur vi fördelar vår uppmärksamhet. Bara för att utbudet finns, betyder det inte att man ständigt måste utnyttja eller ens uppmärksamma det.

Fast det inte är en populär åsikt, är det mer än okej – till och med rekommenderbart – att följa de egna instinkterna, även om de okonventionellt säger nej och tar avstånd från det ständiga behovet att åtrå.

Det kan vara svårt att urskilja vad du vill ha i mitten av allt du tror att du borde vilja ha. Du kan underlätta din egen existens genom att ta saken i egna händer, och där stiger minimalismen in.

Skala bort allt som inte är du. För ditt liv handlar om dig. Det borde göras på ditt sätt.

Översikt

Såhär oss emellan, mår jag märkbart bättre sedan jag börjat göra mer eftertänksamma val. Jag känner mig mer ankrad till mig själv och mitt liv, och det känns som om jag har mer kontroll över min omgivning och mina reaktioner på den.

Den populära åsikten till trots kan jag nog medge om jag har fel. Vad gäller minimalism, hade jag definitivt fel som yngre. Den är inte kall och steril, tråkig eller avgränsande. Den är eftertänksam, fokuserad och belåten. Visst är det trevliga adjektiv att förknippa med ett fenomen, och med sig själv för den delen?

Ju mer medvetna val vi gör, desto mer förankrar vi oss själva i vår verklighet. Istället för att krypa igenom livet på autopilot är det rekommenderbart, till och med önskvärt, att man ifrågasätter, att man bryter vanor och regler.

Livet är sällan ovillkorligt. Som oftast får man ställa sina egna villkor, om man bara ber om dem.

Fråga dig själv “är det här nödvändigt?” och “älskar jag det här?”.
Svårare än så är det inte.

Mitt hem känns fridfullare och de ägodelar jag har kvar spelar alla en specific roll, antingen i praktisk eller känslomässig väg – en del gör både och. Jag känner mig inte pressad att konstant uppdatera min garderob eller mitt hem, utan kan fokusera på kvalitetsprodukter och -upplevelser som jag känner representerar mig.

Jag känner mig inte längre pressad att konstant uppdatera mig själv, för jag duger precis så här.

Det gör du med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.